`

Ποιός είναι ο ρόλος των φωτορεπόρτερ στην εποχή του Instagram;

Τι παραπάνω έχουν 
να προσφέρουν οι επαγγελματίες από 
τους απλούς κατόχους "έξυπνων" κινητών; 


Tον Μάιο που μας πέρασε η εφημέριδα Chicago Sun-Times προχώρησε στο χωρίς προηγούμενο βήμα και κατήργησε το φωτογραφικό της τμήμα, απολύοντας 28 εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης -μέσα σε αυτούς και έναν φωτορεπόρτερ που είχε κερδίσει το πούλιτζερ. Η 8η μεγαλύτερη Αμερικανική εφημερίδα υποστήριξε ότι θα της ερχόταν πολύ πιο φθηνά να συνεργαζόταν με freelancers και ανακοίνωσε ότι θα εκπαίδευε τους δημοσιογράφους της να τραβούν καλές φωτογραφίες με το iPhone τους.   

Ο "πειραματισμός" με το iPhone δεν είναι κάτι καινούργιο. Το περιοδικό Time κατά τη διάρκεια του τυφώνα Sandy χρησιμοποίησε φωτογραφίες από iPhone στην ιστοσελίδα του και μια από αυτές μάλιστα έγινε το εξώφυλλο του περιοδικού το Νοέμβριο του 2012. Πόση αξία παραμένει λοιπόν στο επάγγελμα του φωτορεπόρτερ την εποχή του iPhone και του instagram;   

To περιοδικό Mother Jones ζήτησε τη γνώμη ενός βετεράνου επαγγελματία, με θητεία στους ΝΥ Times και υποψήφιο για Πούλιτζερ. Ο Fred Ritchin υποστήριξε ότι οι φωτορεπόρτερ θα πρέπει να αναρωτιούνται συνεχώς πώς μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες με περισσότερο νόημα, παρά απλώς να εξάπτουν τις αισθήσεις. "Υπάρχει ακόμα τεράστια ανάγκη για επαγγελματίες που ξέρουν να λένε ιστορίες με νεύρο, που μπορούν να δουλεύουν προληπτικά και όχι αντακλαστικά, με πολυεπίπεδη προσέγγιση", είπε. Και συνέχισε "Αυτοί που τραβούν φωτογραφίες με τα κινητά συνήθως τοποθετούνται μέσα στην ιστορία και τους ενδιαφέρει προσωπικά το αποτέλεσμα αυτού που παρουσιάζουν. Κατά κάποιο τρόπο η δουλειά τους είναι πιο ειλικρινής και εύκολη στο διάβασμα".    

Πηγή: www.lifo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...