`

Τί ξέρεις για την τεστοστερόνη;

Έλεγξες την 
τεστοστερόνη σου;
Πολλοί άντρες 
αισθάνονται 
κουρασμένοι, δεν 
έχουν καλή διάθεση 
και η σεξουαλική 
τους ζωή δεν είναι 
στα καλύτερά τους.

Μήπως αυτοί οι άντρες θα πρέπει να ελέγξουν την τεστοστερόνη τους στο αίμα;
Η απάντηση είναι ότι όντως συμπτώματα τέτοιου τύπου, μπορεί να οφείλονται σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Στη πραγματικότητα το ¼ των αντρών που παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα έχουν πρόβλημα με την τεστοστερόνη τους. Οι υπόλοιποι αισθάνονται τα ίδια πράγματα, αλλά η αιτία είναι άλλη και σίγουρα θέλει ψάξιμο…
Τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα είναι από 300 ng/dl έως 1200 ng/dl. Από την ηλικία των 30 ετών παρατηρείται σταδιακή μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα και αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλεί αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη και διαταραχή στύσης, προβλήματα γονιμότητας. Η τεστοστερόνη από την άλλη μπορεί να πέσει κάτω από 300 ng/dl χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Στη περίπτωση αυτή όπως και σε εκείνους που προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να θεραπεύεται, διότι η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την πυκνότητα του οστικού ιστού. Η έλλειψη τεστοστερόνης είναι η κύρια αιτία της αντρικής οστεοπόρωσης.
Η μειωμένη τεστοστερόνη μπορεί να προκληθεί από:
Βλάβη στους όρχεις
Καρκίνο στους όρχεις, ή από θεραπεία για τον καρκίνο στους όρχεις
Άλλες ορμονικές διαταραχές
Λοιμώξεις
HIV/AIDS
Χρόνιες ηπατικές ή νεφρικές ασθένειες
Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Παχυσαρκία.
Φαρμακευτικές θεραπείες άλλων νοσημάτων
Γεννητικά νοσήματα
Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη.
Η θεραπεία της τεστοστερόνη πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις που αφορούν σε προβλήματα γονιμότητας με ενέσιμη μέθοδο. Σε προβλήματα οστεοπόρωσης ή σε προβλήματα κατάθλιψης και σεξουαλικών διαταραχών υπάρχουν θεραπείες με δερματικά αυτοκόλλητα τεστοστερόνης.
Η θεραπεία της τεστοστερόνης ενέχει κινδύνους όπως η ανάπτυξη υπερτροφίας του προστάτη, ή η ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Γι αυτό θα πρέπει τον χειρισμό των φαρμάκων να τον υποδεικνύει πάντα ο γιατρός.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...